Cornival
Info

Retrofit, renovation and extension of a traditional Scottish cottage and byre, in the Aberdeenshire countryside.

The brief was to create a home for a growing young family — recently returned to the UK after several years working abroad — who fell in love with the site and surrounding woodland on their very first visit.

Our approach was to create a visually quiet refurb — with modern elements clad in blackened vertical timber narrow boards, forming a clear language with the traditional stonework of the cottage and byre.

We worked with the existing extension structure, stripping it back before insulating and over-cladding in order to maximise the budget and prevent the complete rebuild which was initially thought to be required.

Energy efficiency has also been a key consideration, and Cornival has been insulated to standards far exceeding building regulations.

Openings have also been designed and positioned to maximise solar gain, with any required space heating coming from an air-source heat pump system.

"Brown & Brown took time to understand our brief and excelled with their design. They were supportive throughout the project and the outcome is a beautiful, unique award-winning property that functions perfectly as our family home. If we ever undertook a project again, we would not hesitate to use Brown & Brown."

Location

Aberdeenshire

Year Completed

2021

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Engineer

Contractor

Coldwells

Renders

Photography

Awards

— Aberdeen Society of Architects Award 2022, Small Project
— Aberdeen Society of Architects Award 2022, Residential Award (Commendation)

Close Info

Retrofit, renovation and extension of a traditional Scottish cottage and byre, in the Aberdeenshire countryside.

The brief was to create a home for a growing young family — recently returned to the UK after several years working abroad — who fell in love with the site and surrounding woodland on their very first visit.

Our approach was to create a visually quiet refurb — with modern elements clad in blackened vertical timber narrow boards, forming a clear language with the traditional stonework of the cottage and byre.

We worked with the existing extension structure, stripping it back before insulating and over-cladding in order to maximise the budget and prevent the complete rebuild which was initially thought to be required.

Energy efficiency has also been a key consideration, and Cornival has been insulated to standards far exceeding building regulations.

Openings have also been designed and positioned to maximise solar gain, with any required space heating coming from an air-source heat pump system.

"Brown & Brown took time to understand our brief and excelled with their design. They were supportive throughout the project and the outcome is a beautiful, unique award-winning property that functions perfectly as our family home. If we ever undertook a project again, we would not hesitate to use Brown & Brown."

Location

Aberdeenshire

Year Completed

2021

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Engineer

Contractor

Coldwells

Renders

Photography

Awards

— Aberdeen Society of Architects Award 2022, Small Project
— Aberdeen Society of Architects Award 2022, Residential Award (Commendation)

Projects

Since founding the practice in 2010, we’ve had the good fortune to work on genuinely extraordinary projects, some in very demanding locations. These are some of our enduring favourites here at Brown & Brown.

Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Sign up here to receive our monthly newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.