Lynwood

A contemporary split-level home for a retired couple, which sits sensitively on a sloped woodland site in Banchory, Aberdeenshire. 

Taking the form of a triptych of stone, glass, and wood, the restrained use of materials gives breathing space for the more dramatic elements of the building. The quiet ebb and flow of the external cladding, the cross-laminated timber ceiling, and the sweeping wooden staircase for example, are rich with texture and detail, showcased by the simplicity of the palette.

Rising from the two-storey entrance hall, the central staircase opens into the social spaces which are located along the South elevation of the upper floor. Half-height walls overlooking the hallway allow this more public part of the house to be open and bright.By contrast the bedrooms are located within the stone plinth, or towards the back of the site, where the house sits within the context of mature woodland.

Although a substantial home, a simple uncomplicated aesthetic makes Lynwood a quiet and complimentary neighbour to the Victorian properties in this residential street.

Location

Banchory

Year Completed

Under Construction

Project Team

Phil Booth
Andrew Brown

Contractor

Renders

Photography

Awards

Lynwood
Info

A contemporary split-level home for a retired couple, which sits sensitively on a sloped woodland site in Banchory, Aberdeenshire. 

Taking the form of a triptych of stone, glass, and wood, the restrained use of materials gives breathing space for the more dramatic elements of the building. The quiet ebb and flow of the external cladding, the cross-laminated timber ceiling, and the sweeping wooden staircase for example, are rich with texture and detail, showcased by the simplicity of the palette.

Rising from the two-storey entrance hall, the central staircase opens into the social spaces which are located along the South elevation of the upper floor. Half-height walls overlooking the hallway allow this more public part of the house to be open and bright.By contrast the bedrooms are located within the stone plinth, or towards the back of the site, where the house sits within the context of mature woodland.

Although a substantial home, a simple uncomplicated aesthetic makes Lynwood a quiet and complimentary neighbour to the Victorian properties in this residential street.

Location

Banchory

Year Completed

Under Construction

Project Team

Phil Booth
Andrew Brown

Contractor

Renders

Photography

Awards

Close Info

Projects

We are increasingly asked to complete the interior design of a building. For us, this is an obvious step to ensuring the space blends with the landscape, from the inside out. Selecting complimentary materials, fixtures and furnishings that ebb and flow throughout the building is considered not as an afterthought, but as an integral part of the design process.

The Arbor House
Aberdeen
The Arbor House
Aberdeen
Spyon Cop
Glenbuchat
The Arbor House
Aberdeen
The Arbor House
Aberdeen
Spyon Cop
Glenbuchat
Sign up here to receive our monthly newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Projects

We are increasingly asked to complete the interior design of a building. For us, this is an obvious step to ensuring the space blends with the landscape, from the inside out. Selecting complimentary materials, fixtures and furnishings that ebb and flow throughout the building is considered not as an afterthought, but as an integral part of the design process.

Sign up here to receive our monthly newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.