Spyon Cop
Info

A simple, refined house of timber and glass designed to sit quietly within the landscape at the Eastern edge of the Cairngorms National Park, in Aberdeenshire. This modern, understated retreat is a perfect place to step away from the everyday, and relax with a glass of something warming by the crackling fire — set against a backdrop of magnificent mountains beyond.

Externally the building is formed of a skin of blackened timber, glass, and corten steel, which has been carefully selected to endure the harsh climate of the hillside, as well as being robust enough to withstand whatever rural life has to offer. There is also a wild grass roof installed which helps cocoon the structure into the landscape. Internally, the space is simple, conceived as a large social area with double height ceiling, around which a series of smaller spaces of a more tactile nature, are orientated to form the bedrooms. 

The materials palette used throughout is modest and reductive, ensuring that the spaces are quiet, considered, and of the quality demanded by such a fantastic location. The result is an understated piece of contemporary architecture which sits comfortably in this setting of outstanding natural beauty. 

Location

Glenbuchat

Year Completed

2022

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Contractor

Crombie Ltd

Renders

Awards

Close Info

A simple, refined house of timber and glass designed to sit quietly within the landscape at the Eastern edge of the Cairngorms National Park, in Aberdeenshire. This modern, understated retreat is a perfect place to step away from the everyday, and relax with a glass of something warming by the crackling fire — set against a backdrop of magnificent mountains beyond.

Externally the building is formed of a skin of blackened timber, glass, and corten steel, which has been carefully selected to endure the harsh climate of the hillside, as well as being robust enough to withstand whatever rural life has to offer. There is also a wild grass roof installed which helps cocoon the structure into the landscape. Internally, the space is simple, conceived as a large social area with double height ceiling, around which a series of smaller spaces of a more tactile nature, are orientated to form the bedrooms. 

The materials palette used throughout is modest and reductive, ensuring that the spaces are quiet, considered, and of the quality demanded by such a fantastic location. The result is an understated piece of contemporary architecture which sits comfortably in this setting of outstanding natural beauty. 

Location

Glenbuchat

Year Completed

2022

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Contractor

Crombie Ltd

Renders

Awards

Projects

Since founding the practice in 2010, we’ve had the good fortune to work on genuinely extraordinary projects, some in very demanding locations. These are some of our enduring favourites here at Brown & Brown.

Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Sign up here to receive our monthly newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.