Upper Parkbrae
Info

A ‘forever’ home for a family who love the outdoors, on a fantastic elevated and open rural site, near Bennachie in the Aberdeenshire countryside. 

The site of an abandoned farmstead, we undertook a thorough laser survey to identify all historic walls which broke through the ground to determine where a building could be constructed without disturbing any of the ruins. This lead us to design a long, elevated structure cantilevered above the hillside. A palette of natural materials helps the building blend into the landscape, while a ruined outbuilding on the site is a gentle reminder of the history this site has seen.

Comprised of a simple timber and glass form, the house is sited on a smoked clay brick wall which runs both inside and outside of the building — the large windows pulling the view right up to the house. Window benches, reading snugs, and social spaces offering contrasting views of either Back O’Bennachie to the South, or the ruined castle sitting atop Dunnideer Hill to the North-West. 

The external envelope utilises recycled newspaper insulation, and the expanses of south-facing glass allow the house to be heated mostly by passive means — requiring very little in the way of further heating. A solar array and water-heating stove provide the vast majority of any additional power needed.

Location

Oyne

Year Completed

2019

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Engineer

Rubislaw Engineering

Contractor

Crombie Ltd

Renders

Photography

Awards

— Scottish Design Award 2021, Commendation

Close Info

A ‘forever’ home for a family who love the outdoors, on a fantastic elevated and open rural site, near Bennachie in the Aberdeenshire countryside. 

The site of an abandoned farmstead, we undertook a thorough laser survey to identify all historic walls which broke through the ground to determine where a building could be constructed without disturbing any of the ruins. This lead us to design a long, elevated structure cantilevered above the hillside. A palette of natural materials helps the building blend into the landscape, while a ruined outbuilding on the site is a gentle reminder of the history this site has seen.

Comprised of a simple timber and glass form, the house is sited on a smoked clay brick wall which runs both inside and outside of the building — the large windows pulling the view right up to the house. Window benches, reading snugs, and social spaces offering contrasting views of either Back O’Bennachie to the South, or the ruined castle sitting atop Dunnideer Hill to the North-West. 

The external envelope utilises recycled newspaper insulation, and the expanses of south-facing glass allow the house to be heated mostly by passive means — requiring very little in the way of further heating. A solar array and water-heating stove provide the vast majority of any additional power needed.

Location

Oyne

Year Completed

2019

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Engineer

Rubislaw Engineering

Contractor

Crombie Ltd

Renders

Photography

Awards

— Scottish Design Award 2021, Commendation

Projects

Since founding the practice in 2010, we’ve had the good fortune to work on genuinely extraordinary projects, some in very demanding locations. These are some of our enduring favourites here at Brown & Brown.

Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Brighid
Isle of Lewis
Heath Cottage
Aberdeenshire
North Deeside Road
Aberdeen
The Firs
Aberdeen
South Crown Street
Ferryhill
A Cairngorms Courtyard
The Spey Valley
Strathdon House
Cairngorm National Park
Dalbrack
Ballater Conservation Area
Sign up here to receive our monthly newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.